Werken in de stad van iedereen
Woensdag 8 november 2017, 19.00 u inloop, 19.30 uur start
Lokatie:
De Cereolfabriek / Het Wilde Westen
Theaterzaal,
Everard Meijsterlaan 1B
Utrecht
LAB030 zijn vier Utrechtse gespreksavonden over het onderwerp ‘Stad van iedereen’. Het gaat goed met Utrecht. Keerzijde is dat sommige mensen niet mee kunnen delen in het succes van Utrecht.
Op 8 november gaat LAB030 over werken in de stad van iedereen.
Economisch gaat het goed met Utrecht. De stad profiteert van een hoog opgeleide bevolking, een jaarlijkse aanwas van nieuwe studenten, grote onderwijs- en kennisinstellingen, een historische binnenstad en mooie landschappen in de buurt en tot slot haar centrale ligging in Nederland. Utrecht heeft na Amsterdam de meeste banen. Dat blijkt echter geen garantie dat het aantal banen de bevolkingsgroei kan bijhouden.
Het blijkt tevens geen garantie dat alle Utrechters makkelijk een baan vinden. Anders dan bijvoorbeeld in Amsterdam profiteren laagopgeleiden in Utrecht weinig van de groei aan de bovenkant van de arbeidsmarkt. Mogelijk speelt verdringing door studenten met bijbaantjes, in bijvoorbeeld de horeca, een rol? Of zijn er in Utrecht te weinig banen geschikt voor laagopgeleiden? Wat zijn de effecten van automatisering en robotisering op het aanbod van banen?
Er zijn er sterke aanwijzingen dat er sprake is van discriminatie. Jongeren met bijvoorbeeld Marokkaanse roots kunnen moeilijker dan andere groepen een stageplaats vinden. Dat is geen beste start op weg naar een baan. Veel jongeren en mensen zonder werk beschikken niet over passende kwalificaties. In de zorg, de installatietechniek of de ICT zijn eerder vacatures dan voor administratief medewerkers of in de retail. De vraag naar aanbeid en het aanbod van afgestudeerden past onvoldoende op elkaar. Tot slot kent Utrecht generationele werkloosheid (en als gevolg) armoede. Hierbij groeien kinderen op in een omgeving waar niemand een volwaardige baan heeft en het hen – en ons als samenleving! – niet lukt zich daaraan te ontworstelen.
Twee experts geven een inleiding waarin zij hun voorzet geven van een mogelijk antwoord op de ongelijke kansen op de arbeidsmarkt. Wethouder Kees Diepeveen en een spreker uit de praktijk reflecteren op de beide inleidingen. Columnisten Marjan Slob (oa de Volkskrant) en Johan Melse (oa filosoof) geven een prikkelende zienswijze op het thema.
Dan is het publiek aan de beurt. Bezoekers gaan met elkaar in gesprek over hoe we kansen in het onderwijs voor alle kinderen kunnen bevorderen en hoe scholen en de gemeente kunnen helpen om bruggen te slaan in de samenleving. Onder leiding van Friso Wiersum hebben we aan het eind van de avond goede voornemens en conclusies geformuleerd.
Om niet alleen over elkaar maar ook met elkaar te spreken, vragen we alle bezoekers iemand mee te nemen die duidelijk van je verschilt, bijvoorbeeld in opleidingsniveau, inkomen, gezondheid, wereldbeeld, woonbuurt, huidskleur, geloof, culturele achtergrond, opvoeding, etc. Zo maken we van LAB030 een gesprek van en voor iedereen! Meld je hier [link] aan.