Ruimte voor stadsbeesten?!

Dinsdag 12 februari, start 20.00 uur, inloop met koffie 19.30.
Netwerkborrel na afloop.

Lokatie:
De Cereolfabriek / Het Wilde Westen
Everard Meijsterlaan 1B
Utrecht

Utrecht groeit. Tussen nu en 2040 komen er ongeveer 90.000 mensen bij. Dat zijn meer mensen dan er nu wonen in de wijken Oost, Binnenstad en West De vraag is: hoe moet die uitgebreide stad eruit zien en wie bepaalt dat? Is dat de minister of de gemeenteraad? Of zijn het de bewoners, corporaties of projectontwikkelaars? Hoe zorgen we ervoor dat die uitgebreide stad groen, betaalbaar en sociaal is?

Daarover organiseren wij een reeks bijeenkomsten, waar iedereen die zich betrokken voelt bij de stad van harte welkom is. Bewoners, initiatiefnemers op de woningmarkt, wethouders, lokale politici van verschillende partijen, ambtenaren ontmoeten elkaar hier en doen inspiratie op voor hun eigen rol in het maken van de stad.

De tweede avond vindt plaats op dinsdag 12 februari en dan staan we stil bij de volgende vragen:

Er is recentelijk veel aandacht voor stadsnatuur; in de steden is de biodiversiteit hoger dan op het ons omringende land, waar de intensieve landbouw voor monocultures heeft gezorgd. Die twee biotopen liggen nu soms zo ver uit elkaar dat er zelfs aparte evoluties plaatsvinden. Naast stadsmensen kunnen we straks dus ook spreken over stadsbeesten. Die hebben ook allemaal een plek nodig om te wonen.

Wat betekent dat voor het groen in de stad? Dient dat alleen de mens? Of moet dat er ook voor de natuur zijn, en welke natuur is dat dan? Bij de verdichting van de stad blijven er nog minder braakliggende terreinen over. Hoe verhoudt onze bouwdrift zich tot de vergroening van de stad?

Evolutiebioloog Menno Schilthuizen trapt de avond af. Zijn boek “Darwin in de stad” won afgelopen jaar de Jan Wolkers prijs, de prijs voor het beste natuurboek. Menno Schilthuizen is verbonden aan Leiden Universiteit en Naturalis. Hij doet onderzoek naar evolutie en biodiversiteit.

Vervolgens neemt Floris Brekelmans het stokje over. Hij is stadsecoloog in Utrecht en zal verder ingaan op de situatie in Utrecht. Waar vinden we de nieuwe stadsnatuur? En is er straks nog plaats voor onze stadsbeesten, als de mensen steeds meer ruimte nodig hebben?

In groepen gaan we vervolgens zelf aan de slag met de inhoud van de avond. We herformuleren vragen, formuleren antwoorden en presenteren tips aan wethouders Lot van Hooijdonk en Kees Diepenveen.

Wees welkom, maar meld je even aan via het formulier onderaan de pagina.
De toekomst van de stad is te belangrijk om alleen aan het stadskantoor en politici over te laten.

Deze avond wordt georganiseerd en mogelijk gemaakt door GroenLinks Utrecht.

 

Meld je hier aan voor deze avond:

Advertentie