Naar school in de stad van iedereen

13 september 2017, 

Globe college bij park Nieuw Welgelegen, te Utrecht

19.00 u inloop, 19.30 start

Op 13 september gaat LAB030 over naar school gaan in de stad van iedereen.

We willen graag dat onderwijs kansen genereert voor alle kinderen en liefst dat het lukt om via school de verschillen kleiner te maken en de achterstand (waarmee sommige kinderen hun schoolcarrière beginnen), in te lopen. In de praktijk blijkt dat sommige ouders bewuster scholen kiezen en hun kinderen meer stimuleren dan anderen. En ook is er bewijs dat kinderen van laagopgeleide ouders vaak een lager schooladvies krijgen. Inge de Wolf, werkzaam bij de onderwijsinspectie en bijzonder hoogleraar in Maastricht doet een voorzet met haar antwoord op deze kansenongelijkheid.

Scholen zijn een samenleving in het klein. Kinderen, ouders en leerkrachten leven er samen, op en rond de school en het schoolplein. Het is dé plek waar je mensen kan ontmoeten die je op je werk of onder familie en vrienden niet tegenkomt. Hoe kunnen we zorgen dat scholen gemengd zijn en bruggen kunnen slaan tussen kinderen en ouders met een verschillende afkomst? Micha de Winter deelt de inzichten uit zijn lange carrière als hoogleraar pedagogiek en zijn betrokkenheid bij projecten in de praktijk.

Wethouder Jeroen Kreijkamp en Annet Baart (directeur Parkschool Lombok) reflecteren vanuit hun ervaringen in de praktijk op de beide inleidingen. Columnisten Marjan Slob (oa de Volkskrant) en Johan Melse (oa filosoof) geven een prikkelende zienswijze op het thema.

Dan is het publiek aan zet: de bezoekers van de avond gaan met elkaar in gesprek over hoe we kansen in het onderwijs voor alle kinderen kunnen bevorderen en hoe scholen en gemeente kunnen helpen om bruggen te slaan in de samenleving. Onder leiding van Elisabeth van den Hoogen hebben we aan het eind van de avond goede voornemens en conclusies geformuleerd.

Om niet alleen over elkaar maar ook met elkaar te spreken, vragen we alle bezoekers iemand mee te nemen die duidelijk van je verschilt, bijvoorbeeld in opleidingsniveau, inkomen, gezondheid, wereldbeeld, woonbuurt, huidskleur, geloof, culturele achtergrond, opvoeding, etc. Zo maken we van LAB030 een gesprek van en voor iedereen! Meld je hieronder aan.

Woensdag 13 september 2017, 19.00 u inloop, 19.30 uur start

Globe College bij Nieuw Welgelegen, Grebbeberglaan 3, Utrecht

Op 13 september staat LAB030 in het teken van onderwijs. Hoe krijgen we onderwijs dat het beste uit alle kinderen haalt? Kom ook een praat mee!

 

 

Advertentie