Gezond leven in de stad van iedereen

11 oktober 2017, 19.00 u inloop, 19.30 start

Locatie: de aula van buurthuis Hart van Noord Trumanlaan 60, 3527BR Utrecht.

Op 11 oktober gaat LAB030 over gezondheid.
De levensverwachting in Utrecht is op dit moment iets hoger dan in andere grote steden en iets lager dan het Nederlands gemiddeld. Grote verschillen zien we vooral binnen de stad. Bewoners in Tuindorp, Voordorp en Wittevrouwen leven gemiddeld 72 jaar in goede gezondheid; in Overvecht is dit slechts 60 jaar. Tussen Tuindorp en Overvecht ligt slechts een spoorlijn.

Bij gezondheidsproblemen is het belangrijk dat iedereen makkelijk toegang heeft tot goede zorg. Is dat goed geregeld in Utrecht? En daarnaast speelt leefstijl misschien nog wel de belangrijkste rol. Roken, een slecht dieet, te weinig bewegen. Hoe kunnen we zorgen dat gezond leven voor iedereen vanzelfsprekend wordt? Tot slot is gevoel van grip op je leven belangrijk voor het mentale welzijn van mensen. Werkloosheid, armoede, schulden en conflicten leiden tot stress en somberheid. Te vaak raken mensen hierdoor in een negatieve spiraal: gezondheidsproblemen belemmeren dat mensen goed mee kunnen doen op hun werk of thuis, hetgeen weer leidt tot nieuwe gezondheidsrisico’s. Hoe doorbreken we de cirkel?

 Hoogleraar Jaap Seidell en senior onderzoeker Miriam Weber geven een inleiding over hun visie op gezondheidsverschillen en het stimuleren van een gezonde leefstijl. Wethouder Victor Everhardt en huisarts Berthon Rikken reflecteren vanuit de praktijk op de inleidingen. Columnisten Marjan Slob (oa de Volkskrant) en Johan Melse (oa filosoof) geven een prikkelende zienswijze op het thema.

Dan is de beurt aan het publiek: welke acties en oplossingen zien zij? Bezoekers gaan met elkaar in gesprek over hoe we gezondheidsverschillen kunnen bestrijden en hoe we gezond leven kunnen bevorderen. Onder leiding van Friso Wiersum hebben we aan het eind van de avond goede voornemens en conclusies geformuleerd.

Om niet alleen over elkaar maar ook met elkaar te spreken, vragen we alle bezoekers iemand mee te nemen die duidelijk van je verschilt, bijvoorbeeld in opleidingsniveau, inkomen, gezondheid, wereldbeeld, woonbuurt, huidskleur, geloof, culturele achtergrond, opvoeding, etc. Zo maken we van LAB030 een gesprek van en voor iedereen!

We willen je vragen om je via onderstaand formulier aan te melden i.v.m. de catering.

 

Advertentie